Espresso
Espresso je připravováno ze 7-9 g mleté kávy, teče 20-30 vteřin a výsledný objem má 25-35 ml. Tlak by měl být 9 barů, teplota kolem 90°C.
Jak vidíte všechny tyto parametry mají své přibližné hodnoty. I tlak je mnohdy uváděn v rozmezí 8-10, někde dokonce 10 barů.
Piccolo - někdy je slyšíme při objednávce v kavárně, nebo ho dokonce některé kavárny mají sami v nabídce. Italský výraz pro označení malý se u nás ujal, protože se italové lekli českého espressa. Když někdo tedy použije slovo pikolo znamená to, že chce espresso. To, že se ho někteří kavárenští znalci snaží vymýtit okomentujeme slovy klasika:
„Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
Jára Cimrman"
Vaše Kavárny.cz